ISOLATIE
Er bestaan verschillende soorten isolatie. Wij bieden EPS-korrels, PUR/PIR-platen en gespoten PUR-isolatie aan. Lees hieronder wat het is en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende soorten.
Vraag ons vrijblijvend meer info en we bekijken samen welke isolatie past bij uw project.
EPS-korrels
Wat zijn EPS-korrels?
EPS-korrels zijn kleine isomobolletjes gemengd met water en cement.
Wat moet er gebeuren?
Bij dit mengsel komt er veel water bij kijken. Daarom is het belangrijk dat alle gaten, uitsparingen, … goed zijn dichtgemaakt. Hier is het belangrijk op een hogere opbouw te hebben tot aan de dorpel omdat men meer cm moet spuiten om een goede isolatiewaarde te hebben.
Voor en nadelen:
Buiten het isolerend effect zijn EPS-korrels ook geluidsdempend. EPS is veel voordeliger in prijs dan gespoten pur.
Stofzuigen is niet nodig.
Nadeel van EPS is dat dit pas beloopbaar is na minium 5dagen.
EPS vloerisolatie is de toekomst bij vloerisolatie. Meer en meer klanten kiezen voor EPS omdat het milieuvriendelijker en betrouwbaarder is dan gespoten pur. Er is geen kans meer op verzakkingen omdat dit een cementgebonden product is.
Wij spuiten Floor Pro LL, deze heeft een isolatiewaarde van 0,042.
Bij renovatie op volle grond kan je met EPS je betonnen bodemplaat en vloerisolatie in 1 keer storten. (Min 20cm)
PUR/PIR-platen
Wat zijn pur/pir-platen?
Purschuim in de vorm van vaste platen met een alu-folie als beschermlaag.
EPB norm: Nieuwbouw: 10cm platen
Wat moet er gebeuren?
In tegenstelling tot gespoten Pur-isolatie moet er niet gestofzuigd worden. Je moet er alleen op letten dat de aannemer zorgt voor een hogere opbouw van de betonlaag tot de drempel. Er moet een uitvullaag voorzien worden om de kabels en leidingen weg te werken (ong 5 cm). Dan komen de platen (de dikte die u wenst, 8-10-12 cm) en vervolgens de chape (min 7 cm).
Voor en nadelen:
Het grootste voordeel van platen is de drukvastheid, want de kans op verzakking is uiterst minimaal. Platen leggen is ook de eerlijkste weg om overal hetzelfde aantal centimeter isolatie te hebben, in tegenstelling tot gespoten Pur waarbij kabels en leidingen inzitten.
Nadeel is dat er een uitvullaag moet voorzien worden.
Gespoten PUR-isolatie
Wat is Pur-isolatie?
Bij Polyurethaan isolatie worden twee vloeibare componenten gemengd gespoten (polyol en isocyanaat) waardoor zich een duurzaam en naadloos schuim (polyurethaan) vormt, dat zich perfect aanhecht tegen het te isoleren materiaal.
EPB norm: Nieuwbouw: 12cm pur spuiten
Wat moet er gebeuren?
Voor dat men Pur komt spuiten moet de bouwheer zorgen voor een uiterst droge en stoofvrije ondergrond. Dit is zeer belangrijk voor het hechten van de pur. Aan te raden is om de gehele ondergrond te stofzuigen, indien dit niet gebeurt bestaat de kans dat de Pur loskomt van de ondergrond.
Voor-en nadelen?
Een groot voordeel is dat je bij een kleine opbouw, met enkele centimeters Pur, al een goede isolatie hebt. Luchtlekken en tocht zijn uitgesloten, omdat Pur naadloos is. Bovendien is Pur al na enkele uren beloopbaar.
Nadelen van Pur zijn dat er enorm veel stofzuigwerk nodig is en dat er geen Pur kan gespoten worden onder de 5 graden.